Birgitta Jannesson
keramiker

0704 - 55 40 86
jannessonbirgitta@gmail.com
Aktuellt  Bilder  Utställningar  CV
22 februari - 13 mars 2014, Galleri Hantverket
Om hamnen inomUtdrag ur Stefan Lindbergs, Poppius Journalistskola, reflektioner:

”Keramik som väcker känslor På kajplats 10 utmed Söder mälarstrand ligger fartyget Mälaren och i en av hytterna har jag precis vaknat. Utanför ser jag solen sakta resa sig över Riddarfjärden och män i skitiga arbetskläder i full gång med sitt arbete med citytunneln. Jag klär på mig snabbt och checkar ut. I nästa stund står jag på kajen och tittar ut över vattnet. Runtomkring vaknar Stockholm sakta upp. Jag funderar på min dag, tittar på vattnet, kranarna, ljuset från svetslågor och arbetarnas skuggor. Jag tittar på stadens siluett, människorna som stressar till sina arbeten på cyklar, i bilar och i joggingskor alla är så inne i sitt så dom inte lägger märke till mig.
Jag fortsätter mot Slussen och uppför Götgatsbacken. Om några timmar kommer jag återkomma till mina tankar, men det har jag inte en aning om nu. Jag är på väg till en utställning på Galleri Hantverket på Götgatan.
Framme, men för tidigt. Utställningen ”Om hamnen inom” av Keramikern Birgitta Jannesson och fotografen Simon Rydén öppnar inte förrän klockan 11. Jag står en stund utanför med ett fönster mellan mig och utställningen. Nu har jag sett det, tänker jag, det här skriver jag ihop snabbt. Då upptäcker jag min spegelbild. Jag är i ett sammanhang jag känner igen, tankarna är desamma jag hade när jag för en stund sedan stod och såg ut över Riddarfjärden. Min spegelbild tillsammans med keramiken och fotografierna blir ett.
Jag bestämmer mig för att återvända om en stund.
Strax efter 11 kommer jag in på Galleri Hantverket, här möter jag en färgglad kvinna och hennes leende. Jag frågar henne vad hon tycker om utställningen, om keramiken och bilderna.
– Det är vackra former och harmoniska färger som ger mig ett lugn, men jag kan också känna mig lite låg av den. Den väcker många funderingar inom mig, säger hon. I lokalen står också en ung kvinna och tittar på utställningen, först vill jag fråga henne vad hon tycker, men väljer att inte göra det, där hon står, försjunken i sina egna tankar. En stund senare kommer jag på mig själv med att göra samma sak. Det här är ingen utställning man bara springer igenom, gör man det, missar man detaljerna och de egna tankarna."

"utställningen är tänkt att väcka dina tankar och handla om din hamn inom dig, inte om Birgittas, Simons eller mina tankar. Utan om dig och det du ser genom att stanna upp och för en stund kliva in i din egen eftertänksamhet.”


9 mars - 8 februari 2013, Lerverk Butik och Galleri
Om hamnen inomRecension av Boel Ulfsdotter, införd i GP den 11 mars 2013.

”I sitt gemensamma projekt på temat Göteborgs hamn lyckas Birgitta Jannesson och Simon Rydén väva samman sina konstnärliga uttryck på ett både lyhört och självklart sätt. Jannessons smala lerflaskor bär på bilder av minnen och erfarenheter från hamnområdet som Rydén har skapat. Hans bilder verkar därmed både som mönster och illustration på de förlista flaskorna. Vissa motiv präglas av en lyrisk oskärpa som får dem att kännas gränslösa och flyktiga om det inte hade varit för träramens begränsande effekt eller flaskornas sammanhållna form. Lerans och bildernas suggestiva färger är dämpade mot sepia och dimgrått som tillsammans skapar en påtaglig känsla av ödsligt kustlandskap och råkall väderlek. Havstemat är genomgående i utställningen och jag tilltalas speciellt av Jannessons skrovliga skålar som invaderats av antingen blankt och rörligt sjögräs eller ålderstigna, sedimenterade havstulpaner. Det är inte givet att lyckas med ett så här tätt sammantvinnat utställningstema, men det är helt tydligt att det i projektet Om hamnen inom har funnits en gemensam vision som i mina ögon har resulterat i en både djärv och oväntad, men helt och hållet fullödig utställning. Djupt imponerande.”